POBLAT IBÈRIC DEL CASTELLOT DE LA ROCA ROJA

VISITES

Les visites guiades al Castellot de la Roca - Roja es fan a partir de la Setmana Santa, de dilluns a divendres, perquè van lligades a la navegabilitat, ja que s'hi arriba amb el Llagut Benifallet. Aquesat visita guiada NO es realitza els mesos de juliol i agost. La visita al Castellot es pot fer també per lliure. Les visites, que són per a grups, cal concertar-les amb anticipació trucant al 977267800o bé enviant un missatge a covesmeravelles@gmail.com

La visita s'inicia a l'embarcador de Benifallet on els visitants han d'agafar el Llagut Benifallet que els conduirà fins al'embarcador del Castellot on hi haurà una visita guiada. El Castellot de la Roca Roja és un dels poblats ibèrics millor conservat de Catalunya. L'assentament ibèric està situat sobre un turó rocallós a la riba esquerra de l'Ebre aproximadament a 40 metros d'altitud sobre el nivell del riu i a uns 50 metros sobre del mar. 

El 1998 un equip de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Sanmartí, Jaue Noguera i Maria Carme Belarte, es plantejà iniciar un projecte de recerca arquilògic sobre el Castellot de la Roca Roja que incloïa l'excavació completa del jaciment amb visita a museïtzar-lo. El primer pas abans d'iniciar aquest projecte va ser l'estudi i publicació dels materials recuperats l'any 1974, a càrrec a Jaume Noguera. El Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica, Protohistòrica i Egípcia hi va realitzar cinc campanyes d'excavació i consolidació entre 1998 i 2002.

La cronologia d'ocupació del Castellot es contempla entre el segle VI i III aC, precisament en un període encara mal conegut en el tram inferior del riu Ebre. Va ser a finals del segle V aC quan es va contruir el poble com el podem veure en l'actualitat. El conjunt destaca pel seu bon estat de conservació, que permet imaginar amb força precisió com podria ser la vida en aquest poblat habitat durant uns 300 anys, entre el segle VI i el III aC. 

Avui dia encara s'hi poden observa construccions defensives de dins a 5 metres d'alçada i una trama urbanística senzilla, amb carrers perpendiculars des d'on s'accedeix a les cases, generalment de planta rectangular. L'assentament de la Roca Roja no és un cas aïllat, ja que s'ha identificat tota una xarxa d'assentaments de característiques similars en el curs inferior de l'Ebre. Totes esponen a les caracterísitques descrites per al Castellot: ocupen les extremitats de ls terrases fluvials o de petits turons a tocar de l'Ebre, amb una superfície molt reduïda i amb un urbanisme atapeït que donava cabuda o poblacions molt petites, de menys d'un centenar de persones. 

Podeu trobar més informació en aquest enllaç:  https://cutt.ly/KfVljfq