Benifallet homenatjarà els quatre deportats benifalletencs als camps nazis Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquin Cid Pasanau

01/10/2022

Benifallet homenatjarà els quatre deportats benifalletencs als camps nazis Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquin Cid Pasanau

.

Benifallet homenatjarà els propers 14, 15 i 16 d'octubre, al Centre Polivalent, els deportats benifalletencs als camps nazis Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquín Cid Pasanau. Quatre persones que van lluitar contra el feixisme i el nazisme i que van patir l'horror i la barbàrie dels camps de concentració. A l'acte, hi seran presents familiars de les persones deportades.

El dia 14 es farà l'acte d'homenatge que s'iniciarà amb la intervenció de l'alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, el responsable de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya, Josep Font, i del Director General de Memoria Democrática, Diego Blázquez. Tindrà com a eix central la presentació del llibre de Mireia Margalef Castillo, "Quatre benifalletencs als camps nazis", editat per Amics i Amigues de l'Ebre amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benifallet. És el resultat del seu treball de recerca mentre cursava segon de Batxillerat a l'institut de Roquetes i que va merèixer la Menció d'Honor del Memorial Democràtic de Catalunya.

Dissabte 15, coincidint amb la commemoració dels 82 anys de l'assassinat del president Lluís Companys, es podran seguir les diferents conferències programades en el marc d'aquestes primeres jornades amb l'objectiu de donar-li continuïtat els propers anys. Hi intervindran el periodista Carlos Hernández, autor de "Los últimos españoles en Mauthausen", l'historiador i professor de secundària, Sergio Giménez, investigador del Partit Sindicalista, l'Amical de Vernet i l'Amical de Neugengamme, l'historiador francès Luc Benoît i el doctor en història, Jaume Camps, que presentarà l'exposició Rotspainer, i els productors Fernando Yarza i Anabel Beltran, amb la projecció del documental "Gurs, historia y memoria". Les jornades tenen com a objectiu fer memòria i justíca històrica, però també aportar més coneixement a uns fets que han estat massa sovint oblidats.

Finalment, diumenge 16 es farà un viatge als espais de la memòria amb el Llagut i es visitaran les Coves Meravelles.

Aquestes jornades són el resultat de la tasca realitzada pel grup de treball Stolpersteine. Organitzades per l'Ajuntament de Benifallet, tenen la col·laboració del Memorial Democràtic i el grup DEMD Ebre (memòria, exili i holocaust). L'Ajuntament de Benifallet va aprovar el 13 de novembre de 2020 sol·licitar la seva incorporaració en el Projecte Stolpersteine del Memorial Democràtic de Catalunya que incoporava la petició de rebre les quatre llambordes de la memòria dels quatre deportatss, llambordes que realitza l'artista alemany Gunter Demnig: "Una persona només és oblidada quan s'oblida el seu nom". L'Ajuntament està pendent que la Generalitat les rebi i es pugui fer efectiva la seva col·locació.

EXPOSICIÓ ROTSPAINER

Benifallet , en el marc de les jornades, acollirà els dies 14, 15 i 16 d'octubre, al Centre Polivalent, l'exposició que la Universitat Roviera i Virgili ha impulsat conjuntament a associacions i universitats d'Espanya, França i Alemanya "Lecciones para el presente: Rotspanier. Trabajadoras forzadas españolas en la II Guerra Mundial. La (des)memoria europea del antifascismo". Jaume Camps, doctor en Història, participarà en les conferències de dissbate per presentar la mostra.
Es tracta d'una mostra que forma part del projecte europeu Rotspanier, l'objectiu del qual és promoure la investigació i la difusió d'aquest grup de represaliats i fomentar el debat dels perills del neofeixisme en l'Europa actual.
En aquesta exposició, hi ha el relat de Joaquin Cid Pasanau, requisat per l'organització TODT.

Díptic

 

FRANCISCO MARGALEF TREIG

Nascut a Benifallet el 15 de setembre de 1917.Exiliat el 1939. Deportat a Mauthausen el 13 d'agost de 1940 .Assassinat a Gusen l'11 de juliol de 1942. Francisco Margalef va formar part d'una família molt vinculada a la CNT. La seva germana, Teresa La Ronchera era amiga personal d'Emilienne Morin, companya de Buenaventura Durruti a qui va acompanyar el dia del seu enterrament (foto). Margalef va formar part del primer comboi que els nazis van enviar des de Mauthausen al subcamp de Gusen per "deixar lloc" al camp central per als nous combois de deportats que arribaven. 

 

ANTONIO POVILL TRILLA

Nascut a Benifallet el 27 d'abril de 1913 a Benifallet. Exiliat el 1939. Deportat a Mauthausen el 3 d'abril de 1941. Va morir a Tolosa el 14 de març de 1991. Va ser xofer i el seu relat va servir per acreditar l'assassinat de diversos republicans als camps de Mauthausen i Gusen i, per tant, que les seves famílies poguessin rebre les indemnitzacions pertinents. Entre altres, Francisco Margalef. La família Povill va estar molt significada políticament i era molt pròxima al ministre Marcel·lí Domingo. La seva germana Teresa i el seu cunyat Eulogio Ochoa van protagonitzar el primer matrimoni civil del municipi. 

 

TOMÀS SALAET ARTIOLA

 

Nascut a Benifallet l'11 de jumy de 1914. Exiliat el 1939. Deportat a Mauthausen el 13 de desembre de 1940. Va morir a Martorell el 10 d'agost de 1994. Va ser un dels quatre espanyols obligats a construir la càmara de gas de Mautausen i els xalets de les SS a Sankt Lambrecht, on estava amb l'alliberament el 1945. El van entrevistar al País el 1984. És un dels testimonis que va recollir Montserrat Roig a "Els catalans als camps nazis". 

 

JOAQUIN CID PASANAU

Nascut a Benifallet el 10 d'agost de 1899. Exiliat el 1939. Empresonat al camp de Vernet, requisat per l'Organització TODT i deportat a Aurigny el 5 de juny de 1944.. Alliberat a París l'agost de 1944. Va morir a Tolosa el 3 de novembre de 1968. Dirigent del Partit Sindicalista, va ser membre del Socors Roig Internacional i de Solidaritat Internacional Antifeixista. Va rebre ajudes de l'Spanish Regugee Aid en què hi eren presents Pau Casals, Lázaro Cárdenas, Ramon J. Sender, Albert Camus o George Orwell, entre altres.