Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja

 

VISITES

Les visites guiades al Castellot de la Roca Roja es fan a partir de Setmana Santa, de dilluns a divendres, perquè van lligades a la navegabilitat, ja que s'hi arriba amb el Llagut Benifallet. Aquesta visita guiada NO es realitza els mesos de juliol i agost. La visita al Castellot es pot fer també per lliure. Les visites, que són per grups, cal concertar-les amb anticipació trucant al 977 462 334 o bé enviant un missatge a covesmeravelles@benifallet.cat

La visita s'inicia a l'embarcador de Benifallet, on els visitants han d'agafar el Llagut Benifallet que els conduirà fins a l'embarcador del Castellot on hi haurà una visita guiada. El Castellot de la Roca Roja és un dels poblats ibèrics millor conservats de Catalunya. L'assentament ibèric està situat sobre un turó rocallós a la riba esquerra de l'Ebre, aproximadament a 40 metres d'altitud sobre el nivell del riu i a uns 50 metres sobre el nivell del mar. 

El 1998 un equip de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Sanmartí, Jaume Noguera i Maria Carme Belarte, es plantejà iniciar un projecte de recerca arqueològic sobre el Castellot de la Roca Roja que incloïa l'excavació completa del jaciment amb vista a museïtzar-lo. El primer pas abans d'iniciar aquest projecte va ser l'estudi i publicació dels materials recuperats l'any 1974, a càrrec a Jaume Noguera. El Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica, Protohistòrica i Egípcia hi va realitzar cinc campanyes d'excavació i consolidació entre 1998 i 2002.

La cronologia d'ocupació del Castellot es contempla entre el segle VI i III aC, precisament en un període encara poc conegut en el tram inferior del riu Ebre. Va ser a finals del segle V aC quan es va construir el poble com el podem veure en l'actualitat. El conjunt destaca pel seu bon estat de conservació, que ens permet imaginar amb força precisió com podria haver estat la vida en aquest poblat habitat durant uns 300 anys, entre el segle VI i el III aC. 

Avui dia encara s'hi poden observar construccions defensives de fins a 5 metres d'alçada i una trama urbanística senzilla, amb carrers perpendiculars des d'on s'accedeix a les cases, generalment de planta rectangular. L'assentament de la Roca Roja no és un cas aïllat, ja que s'ha identificat tota una xarxa d'assentaments de característiques similars en el curs inferior de l'Ebre. Tots aquests assentaments exposen les característiques descrites per al Castellot: ocupen les extremitats de les terrasses fluvials o de petits turons a tocar de l'Ebre, amb una superfície molt reduïda i amb un urbanisme atapeït que donava cabuda a poblacions molt petites de menys d'un centenar de persones. 

Podeu trobar més informació en aquest enllaç:  https://cutt.ly/KfVljfq